Депутатите в Европейския парламент одобриха резолюция, в която осъдиха смъртното наказание при всички случаи и обстоятелства. Те се обявиха и за световен мораториум върху екзекуциите.

Документът беше приет при отбелязването на 8-ия световен ден за борба срещу смъртното наказание.

Смъртта никога не може да бъде разглеждана като форма на справедливост, подчерта председателят на ЕП Йежи Бузек при откриването на пленарната сесия.

В приетата резолюция се посочва, че 43 държави в света са запазили смъртното наказание, като най-голям брой екзекуции през 2009 г. са извършени в Китай, Иран и Ирак.
Само в Китай са извършени около 5 000 екзекуции или 88% от общия брой на екзекуциите в света. Иран е осъдил на смърт най-малко 402 души, Ирак - най-малко 77, а Саудитска Арабия - най-малко 69.

Припомняме, в началото на месеца евродепутатите категорично осъдиха наказанието, наложено на иранката Сакине Мохамади Аштиан, която според решение на съд в Иран трябваше да бъде убита чрез замерване с камъни.

Други държави, които се споменават в резолюцията и които все още прилагат смъртно наказание, са Египет, Малайзия, Судан, Тайланд, Северна Корея, Виетнам, Япония. За САЩ се отбелязва, че в 35 от общо 50-те американски щати има смъртно наказание, въпреки че в 4 от тях то не е прилагано от 1976 г.

Беларус остава единствената европейска държава, която все още прилага смъртното наказание. ЕП призовава също така Казахстан и Латвия да изменят разпоредбите на националното си законодателство, които още им позволяват да налагат смъртни присъди за някои престъпления при изключителни обстоятелства.

Депутатите настояват новата Европейска служба за външни действия (ЕСВД) да разработи всеобхватна и ефективна европейска политика относно десетките европейски граждани, изправени пред смъртни присъди в трети държави.

Според тях стратегията трябва да включва "силни и бързи механизми за установяване на самоличността, предоставяне на правна помощ, правна намеса на ЕС и дипломатическите представителства".