Комитетът на постоянните представители на страните от Европейския съюз одобри първото редовно плащане за Киев в размер на 4,2 милиарда евро от Европейския фонд за Украйна (Ukraine Facility), съобщиха от унгарското председателство на Съвета на ЕС, цитиран от "Ройтерс".

"Днес постоянните представители одобриха първото плащане чрез Фонда за Украйна, което прави възможно предоставянето на около 4,2 милиарда евро в подкрепа на възстановяването и реконструкцията на Украйна", се казва в съобщение на президентството на X социална мрежа.

Сега Съветът на ЕС ще одобри писмено съответното решение.

На 17 юли Европейската комисия даде положителна оценка на възможността за изплащане на този транш поради факта, че Киев е изпълнил задоволително девет индикатора за реформи.

Киев ще получи до 50 милиарда евро под формата на грантове и заеми за периода 2024-2027 г. по линия на Фонда за Украйна.

На 28 февруари Съветът на ЕС одобри пакет от законодателство, свързано с преразглеждането на дългосрочния бюджет на ЕС за 2021-2027 г., включително разпоредби за създаването на фонд за Украйна на стойност 50 милиарда евро (17 милиарда евро безвъзмездни средства и 33 милиарди евро заеми).

ЕС иска да удължи замразяването на руски активи, за да гарантира заема за Украйна

ЕС иска да удължи замразяването на руски активи, за да гарантира заема за Украйна

Санкции срещу Русия се нуждаят от единодушното одобрение на държавите от ЕС, за да се подновяват на всеки шест месеца