Страните-членки на Европейския съюз ще обсъдят в сряда варианти за удължаване на периода на подновяване на санкциите върху активите на Руската централна банка, за да осигурят плана на Г-7 за отпускане на голям заем на Украйна, показва проектодокумент на ЕС, цитиран от "Ройтерс".

Лидерите на Групата на седемте (G7) също се споразумяха на среща на върха в Италия миналата седмица да използват лихви от руски активи, замразени на Запад, за да предоставят заем от 50 милиарда долара на Украйна.

Русия твърди, че действието е незаконно и рискува да подкопае доверието в глобалната финансова система.

По-голямата част от активите на стойност около 300 милиарда долара се държат във финансови институции на ЕС, най-вече в Белгия. Съгласно регламентите на ЕС режимът на санкции срещу Русия се нуждае от единодушното одобрение на държавите от ЕС, за да се подновява на всеки шест месеца.

Русия плаши западните банки с катастрофални последици при конфискацията на активи

Русия плаши западните банки с катастрофални последици при конфискацията на активи

Някои западни банки лобират срещу предложенията на ЕС за преразпределяне на милиарди евро от лихви върху руски активи

Някои от големите демокрации от Групата на седемте, включително Съединените щати, са загрижени, че може да дойде момент, в който единодушието в 27-членния ЕС да не бъде постигнато, което застрашава целия заем, казаха дипломати от ЕС.

Унгарският премиер Виктор Орбан има по-тесни връзки с Русия, отколкото други национални лидери в ЕС, и многократно е въздържал действия за финансова подкрепа на Украйна.

Посланиците на ЕС ще обсъдят в сряда два варианта за облекчаване на тези опасения. Единият би бил "безсрочно" удължаване на режима на санкции, който обездвижи активите на централната банка на Русия.

"Това ще се преразглежда от Съвета на редовни интервали въз основа на ясни предварително определени критерии (т.е. край на агресивната война и уверения за неповторение, изплащане на компенсация от Русия и т.н.) ", се казва в документа.

Другата възможност е периодът на подновяване да се удължи до три години. И в двата случая все още ще се изисква единодушие между държавите-членки на ЕС и тези разширения ще се прилагат само за активите на Руската централна банка.

Двете опции имат за цел да "подобрят правната сигурност и предвидимостта за партньорите от Г-7 за извънредните потоци от приходи, които ще бъдат предоставени на Украйна за обслужване и изплащане на допълнителни двустранни заеми от ЕС и партньорите от Г-7".

Кремъл заплаши с "правни действия" срещу трансфера на лихви от руски активи към Киев

Кремъл заплаши с "правни действия" срещу трансфера на лихви от руски активи към Киев

ЕС Жозеп Борел каза в понеделник, че първият транш от 1,4 милиарда евро, ще бъде прехвърлен в началото на август