Европейският съюз осъди въздушния удар срещу иранското посолство в Дамаск и призова страните в региона да проявят сдържаност, съобщава "Ройтерс".

Иран обвини Израел за нападението, при което бяха убити двама от неговите генерали и петима военни съветници. Израел обаче не е поел отговорност за атаката - една от най-значимите досега за иранските интереси в Сирия.

"В тази изключително напрегната регионална ситуация е наложително да се прояви максимална сдържаност", подчертава Петер Стано, говорител на Европейската комисия в социалната мрежа X.

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Иран обмисля как да отговори на Израел, без да ескалира войната

Техеран може да отприщи своите групировки срещу американските сили и да ги използва, за да удари директно Израел

"Принципът за неприкосновеност на дипломатическите и консулските помещения и персонал трябва да се спазва във всички случаи и при всички обстоятелства в съответствие с международното право", допълва той.

Иран избягва директен конфликт с Израел по време на войната срещу "Хамас" в Газа, като същевременно подкрепя атаките на своите съюзници срещу израелски и американски цели.

Въпреки това иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обеща да отмъсти за въздушния удар, който унищожи консулска сграда в съседство с главния комплекс на посолството в луксозния квартал "Мезех" на сирийската столица.

Русия иска СС на ООН да осъди удара в Дамаск

Русия иска СС на ООН да осъди удара в Дамаск

Сирийските власти съобщиха, че Израел е ударил сградата на иранското консулство. Загинаха 7 военни