Иран ще отмъсти за израелския въздушен удар срещу неговото консулство в сирийската столица Дамаск, каза иранският президент Ебрахим Раиси във вторник, ден след като седем ирански военни командири бяха убити при атаката, предава Ройтерс.

"След като не успя да унищожи волята на фронта на съпротивата, ционисткият режим (Израел) постави отново слепите убийства в дневния си ред, за да се спаси. Той трябва да знае, че никога няма да постигне целите си и че това страхливо престъпление няма да остане без отговор, " каза Раиси, цитиран от иранските държавните медии.

Израел отдавна атакува военните съоръжения на Иран в Сирия и тези на проиранските сили, но атаката в понеделник беше първият път, когато беше ударен огромния комплекс на посолството. Израелски военен говорител отказа коментар.

Израел засили тези удари успоредно с кампанията си срещу подкрепяната от Иран палестинска групировка Хамас, която разпали войната в Газа с атака срещу Израел на 7 октомври, която уби около 1200 души и взе 253 заложници, според израелски данни.

Повече от 32 000 палестинци са били убити при израелската офанзива в Газа, според палестинските здравни власти.

САЩ убеждават Иран, че нямат пръст в удара срещу Дамаск

САЩ убеждават Иран, че нямат пръст в удара срещу Дамаск

Вашингтон не е разполагал и с информация за атаката