Международната общност трябва да осъди нападението на Израел срещу иранското консулство в Дамаск и да обяви недопустимостта на подобни атаки. Това заяви във вторник постоянният представител на Русия в ООН Василий Небензя, цитиран от "Интерфакс".

"Призоваваме международната общност безусловно да осъди безразсъдните действия на Израел, които нарушават суверенитета на Сирийската арабска република и неприкосновеността на дипломатическата собственост", каза той на заседание на Съвета за сигурност на ООН. Надявам се на солидарността на членовете на Съвета за сигурност, че атаките срещу дипломатически институции са неприемливи", добави Небензя.

Според него, ако подобна солидарност не бъде изразена в Съвета за сигурност на ООН, тогава "следващият път дипломатическата мисия на която и да е държава може да бъде обект на въздушно нападение".

Припомняме, че преди ден сирийските власти съобщиха, че Израел е ударил сградата на иранското консулство в югозападен Дамаск.

По-късно се оказа, че ударът е довел до смъртта на седем членове на въоръжените сили и по-специално на двама генерали от Корпуса на гвардейците на иранската ислямска революция. Иранските власти обещаха да предприемат ответни мерки.

Кремъл: Въздушният удар над иранското посолство в Дамаск е „акт на агресия“.

Кремъл: Въздушният удар над иранското посолство в Дамаск е „акт на агресия“.

Призовава Израел да "прекрати подобни абсолютно неприемливи действия"

Израел действа в целия Близък изток, за да потърси отговорност от онези, които го заплашват, каза министърът на отбраната Йоав Галант във вторник, въпреки че не спомена директно за израелския удар срещу група ирански служители по-рано в Дамаск.

"В момента сме във война на много фронтове - виждаме доказателства за това всеки ден, включително през последните няколко дни", каза Галант пред парламентарна комисия, според изявление от неговия кабинет.

Съединените щати са уведомили Иран, че "не са замесени" нито са разполагали с информация за израелския удар срещу дипломатически комплекс в Сирия. 

Държавният департамент: САЩ събират информация за удара в Дамаск

Държавният департамент: САЩ събират информация за удара в Дамаск

Напрежение в региона