Европейският съюз призова Белград и Прищина незабавно да намалят напрежението в Северно Косово, да проявят сдържаност, да се върнат към диалога и да гарантират свобода на движение без забавяне.

"Призоваваме властите в Белград и Прищина да предприемат отговорен подход и да работят в рамките на диалога с помощта на ЕС, за да се избегне по-нататъшна ескалация, да се възстанови спокойна атмосфера и да се работи за намиране на решение, което да гарантира свободата на движение и подобряване на ежедневието на хората ", заяви в сряда вечерта шефът на дипломацията на ЕС Жозеп Борел, цитиран от АП.

Сърбия, която загуби контрола над Косово след бомбардировките на НАТО през 1999 г., отказва да признае независимостта на бившата си провинция и не допуска автомобили с косовски регистрационни номера на нейна територия от 2008 г.

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Косово вече не пуска коли със сръбски номера, избухнаха протести на границата

Сърбия от години не допуска косовски номера…

Според съобщения на европейските медии, косовските власти са забранили превозни средства със сръбски номера от понеделник. Косовската полиция принуждава шофьорите от Сърбия да премахват или покриват регистрационните табели и да използват временни, отпечатани на хартия и валидни 60 дни за влизане. В отговор сърбите в Северно Косово започнаха да блокират пътища в близост до граничните пунктове със Сърбия.

Косовският премиер Албин Курти заяви в сряда, че Косово и Сърбия трябва взаимно да си признаят регистрационните табели, за да осигурят свободно движение на хора и стоки и да облекчат напрежението по границите.

Белград все още не е отговорил на това предложение.

Борел, обръщайки се към двете страни, призова да се избягват всякакви провокации или едностранни действия, тъй като те пряко противоречат на интересите на жителите на региона.

"Повтаряме, че всички споразумения, постигнати в процеса на диалог с помощта на ЕС от неговото създаване през 2011 г., остават в сила и са задължителни за двете страни", подчерта той.