ЕС настоява за пълно и независимо разследване на обстоятелствата около смъртта на офицера от венецуелската армия Рафаел Акоста Аревало, който беше задържан от спецслужбите на Венецуела на 21 юни. Това заяви говорителката на външнополипическия офис на ЕС Мая Косянич, цитирана от Дойче веле.

Офицерът почина в болница седмица след като беше задържан.

"Смъртта на капитан Рафаел Акоста Аревало по време, когато се е намирал в ръцете на спецслужбите, е още една илюстрация за произвола на съдебната система и липсата на гаранции за правата на задържаните", заяви Косянич.

Междувременно все повече страни и отделни политици обвиняват венецуелските власти, че използват мъчения и че именно това е причината за смъртта на офицера.

Групата от Лима, включваща 11 американски държави, излезе със специално изявление по случая. Временният президент на Венецуела Хуан Гуайдо написа в Instagram, че Рафаел Акоста Аревало е бил подложен на жестоки мъчения, и осъди това "отвратително престъпление".

В края на юни върховният комисар на ООН по правата на човека Мишел Бачелет призова да бъдат освободени всички политически затворници във Венецуела.