Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер и президентът на Европейския съвет Доналд Туск призоваха за по-голяма солидарност сред страните членки в отговор на мигрантската криза, цитирани от световни агенции.

Туск предупреди, че вътрешната борба води до „риск от унищожение" на ЕС.

„Нямам съмнения, че това предизвикателство има потенциал да промени ЕС, който ние изградихме. Дори носи риск от унищожение на ЕС", поясни Туск, имайки предвид разногласията между страните членки по отношение разрешаването на мигрантската криза, възникнала заради конфликтите в Близкия изток, Азия и Африка.

Туск добави, че европейската солидарност е от първостепенна важност в този момент, допълвайки, че „ние не трябваме да се заблуждаваме, че която и да е било трета страна, включително Турция, може да ни замени" в защитата на бежанците.

ЕС не е в толкова добро състояние каквото реално трябва да бъде", каза Юнкер след обръщението на Туск пред Европейския парламент.

Юнкер представи планове за засилване ролята на граничната агенция на ЕС Фронтекс, а също така увеличаване на фондове за отпускане на помощ за бежанците. Той подчерта, че страните членки не отпускат достатъчно финансови средства.

За да преодолеем огромните предизвикателства пред нас, ние трябва да действаме заедно като съюз", поиска Юнкер пред евродепутатите.

В неделя на извънредна среща на евролидери беше постигнато споразумение за увеличаване на подкрепата за балканските страни.

Иначе Юнкер каза още, че ЕК ще отпусне по-голяма бюджетна свобода на държави, които докажат, че отделят огромни разходи за справяне с мигрантската криза.

„Изправени сме пред проблеми с изключителна тежест", изтъкна шефът на ЕК по време на дебат за мигрантската криза в ЕП в Страсбург.

Няколко страни от еврозоната поискаха по-голяма гъвкавост по отношение на фискалните правила на ЕС, за да могат да покрият разходите за подслон и управление на най-големия поток от мигранти към Европа от Втората световна война насам.

Ако страна положи допълнителни усилия, това трябва да бъде признато, заяви още Юнкер и добави, че за страни, които не могат да докажат, че полагат допълнителни усилия за кризата, няма да има гъвкавост по отношение на бюджета.

Той потвърди, че ЕК ще анализира всяка страна, за да се установи реалното влияние на кризата върху националните бюджети.