В стремежа си да доведе ЕС към неутралитет за климата, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен иска да вложи 100 милиарда евро, за да помогне на страните членки, които все още силно разчитат на прехода на изкопаеми горива към по-ниски емисии, съобщава АП.

Фон дер Лайен, която встъпи в длъжност този месец начело на изпълнителна власт на Европейския съюз, превърна борбата срещу изменението на климата в основен приоритет на петгодишния си мандат.

"Това е моментът "човек на Луната" за Европа", коментира тя.

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Борбата за климата преди бедността и тероризма в приоритетите на европейците

Всеки трети българин приоритизира борбата със социалната изолация и бедността

Първата жена, която някога оглавява комисията, обеща да превърне ЕС в първия в света въглеродно неутрален континент до 2050 г. като част от "европейската зелена сделка".

Проектът на резолюции, които лидерите на ЕС ще продължат по отношение на изменението на климата, когато се срещнат в четвъртък, получен от "Асошиейтед прес", съобщава, че инвестицията в размер на 100 милиарда евро ще служи като "подкрепа за регионите и секторите, най-засегнати от прехода".

Комисията се надява, че фондът ще помогне на регионите, които са най-силно засегнати финансово от прехода към по-чисти индустрии

Рано или късно затваряме въглищни централи

Рано или късно затваряме въглищни централи

България разчита на тях и е с относително нисък БВП, обяснява енергиен експерт

Сред тях Унгария, Чехия и Полша все още не се ангажират с целта на ЕС да имат нетни нулеви емисии на CO2 до 2050 г., които ще бъдат обсъдени по време на среща на държавните и правителствените ръководители на ЕС в Брюксел.

Новият фонд, чиито подробни данни трябва да бъдат разкрити през януари, може да помогне и да убеди лидерите от трите държави да се присъединят към тази цел.

"Искам да постигнем съгласие относно ангажимента ЕС да стане климатично неутрален до 2050 г.", заяви Чарлз Мишел, председател на Съвета на ЕС, в писмото си с покана до лидерите на ЕС, които съставляват групата.

Борисов към ЕС: Да накараме САЩ и Китай да се съобразят с чудовището на климата

Борисов към ЕС: Да накараме САЩ и Китай да се съобразят с чудовището на климата

"Комините дали пушат в САЩ, Китай или Виетнам, атмосферата го донася и при нас"

"Това би бил основен сигнал от Европейския съвет, че ЕС ще поеме глобална лидерска роля по този ключов въпрос."

Той допълва, че преходът към икономика с по-ниски емисии ще създаде възможности за икономически растеж, но че ЕС трябва да признае, че промяната може да бъде по-разрушителна за някои страни.

Фон дер Лайен, който през март ще представи европейски закон за климата, иска блокът от 28 държави да намали въглеродните емисии с поне 50% до 2030 г. в сравнение с нивата от 1990 г., повече от договорените понастоящем цели от 40%.

Ако е възможно, тя би искала да увеличи целта на ЕС за 2030 г. да достигне 55% по начин, който не би навредил на икономиката.

Радан Кънев иска точните въпроси за енергетиката ни във време на климатични промени

Радан Кънев иска точните въпроси за енергетиката ни във време на климатични промени

Да не отсъства българският дебат в ЕП