Идеята за съпротива срещу климатичните политики е безумна идея, която може да доведе единствено до много тежка загуба и нулеви резултати.

За това предупреди евродепутатът от "Демократична България" Радан Кънев на кръгла маса на тема: "European Green Deal и новите климатични политики - присъда или нова надежда за българската индустрия и енергетика?". 

Рано или късно затваряме въглищни централи

Рано или късно затваряме въглищни централи

България разчита на тях и е с относително нисък БВП, обяснява енергиен експерт

Към настоящия момент българският дебат по този въпрос отсъства, защото се води сегментирано, без взаимно изслушване на различни гледни точки и без каквото и да било политическо участие. "Ние до вчера не знаехме дали говорим за зелена сделка, зелен пакт или зелен договор, а вчера разбрахме, че говорим за зелен курс", недоумява Радан Кънев.

Най-важното за България, за българската индустрия и за енергетика в близките месеци е да знаят точните въпроси. Задача на политиците е да търсят верните отговори на точно зададените въпроси, отбеляза той.

Радан Кънев допреди месеци е бил убеден, че дебатът за климатичните политики има дефицит - наличието на научен и бюрократичен консенсус за необходимостта от тях, както и очевидната липса на активно политическо общуване с хората от демократичната власт.

По думите му липсата на същински политически консенсус е много опасно. В рамките на Европейския парламент 2/3 от депутатите са избрани заради климатичните промени в точка номер 1, а останалите 1/3 са били точка номер 2.

Проруската десница в Европейския парламент е изолирана по всички политически въпроси и няма участие в политическия дебат.

Евродепутатът изтъкна, че в рамките на политическите семейства в Европейския парламент съществува 100% компромис за максимални активни и амбициозни политики. Съществува едно умерено разделение в рамките на ЕНП, в което огромното мнозинство е за по-енергични политики от тези, за които настояват зелените в България.

Той отчете три основни елемента на бъдещия зелен курс - климатичен закон за задължителното обвързване на националните държави в Европейския съюз, инвестиционната схема, която трябва да обезпечи намаляването на емисиите без катастрофа в икономически и енергиен план. Третият елемент е осигуряването на справедлив преход - осигуряването на безболезнен преход за регионите и държавните енергийни системи, които неизбежно ще бъдат засегнати при налагането на този пакет.