Европейският съюз предложи финансови стимули на страните членки да приемат мигранти от спасителните кораби в Средиземно море като част от опитите за разрешаване на продължаващия от седмици конфликт с Италия, съобщава "Франс прес".

Предложенията разширяват обхвата на предложенията, които бяха договорени на напрегнатата среща на върха на Европейския съюз през миналия месец, за да се отговори на решението на новото популистко правителство на Италия да не допуска до пристанищата си спасителни кораби.

Спасиха над 450 мигранти в Средиземно море край Испания

Спасиха над 450 мигранти в Средиземно море край Испания

18 000 мигранти са достигнали Испания по море от началото на 2018 г.

Европейската комисия предложи да се предлагат средства на страните от ЕС, които доброволно приемат мигранти, за създаване и управление на центрове за мигранти на тяхна територия, в които да се определя дали хората отговарят на изискванията за получаване на убежище в Европа или трябва да бъдат върнати в родните си страни като икономически мигранти.

Комисията също така предложи да се предоставят на страните доброволци 6000 евро за всеки мигрант, който те са приели от тези "контролирани центрове".

"Ние сме готови да подкрепим страните членки и трети страни за по-добро сътрудничество за настаняването на онези, които са спасени в морето", коментира еврокомисарят по миграцията Димитрис Аврамопулос.

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Италия поиска от ЕС агенция за координиране разпределението на мигранти

Това, което се случи в неделя, трябва да се превърне в норма

В допълнение към центровете за обработка на мигранти в рамките на ЕС, по време на срещата на върха през юни страните членки също така се разбраха да обмислят създаването на "платформи за дебаркиране" извън границите на Общността, най-вероятно в Северна Африка, в опит да обезсърчат мигрантите да се качват на плавателните съдове на трафикантите на хора.