Бивш словенски премиер призова институциите на ЕС да намерят начин да принудят Хърватия да спазва правото на ЕС по отношение на прилагането на арбитражно решение, съобщава b92.

Това се отнася до решение на Арбитражния съд в Хага по спора за морската граница между Словения и Хърватия в Пиранския залив. Алой Петерле, който сега е член на Европейския парламент, предупреди Европейския съюз, че ако не действа, "Кутията на Пандора може отново да бъде отворена на Балканите, това със сигурност ще засегне европейската перспектива на страните от Западните Балкани".

В писмо до върховни представители на ЕС той също така посочва, че "само уважението към закона може да осигури мир".

Дипломатическо напрежение между Словения и Хърватия

Дипломатическо напрежение между Словения и Хърватия

В дипломатическа нота до Хърватия Словения протестира

"Шест месеца след обвързващото арбитражно решение на съдал, то все още не е изпълнено, което е от голямо значение не само в Словения. Вместо да спазваме международните закони, ние сме свидетели на обновена политизация и появата на национализъм", обяснява Петърле в писмото си.

Всичко това идва след като Словения обяви, че едностранно ще изпълни решението на съда, като Хърватия предупреди против него. В понеделник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер коментира въпроса и заяви, че граничният спор между Хърватия и Словения засяга целия Европейски съюз.

Той посочва, че този въпрос е "много по-важен, отколкото много хора в Словения и Хърватия. Това не е само двустранен проблем, а засяга целия ЕС. Европейската комисия предложи да бъде посредник в преговорите".

Юнкер допълва, че това предложение не е "добре прието" и че този спор засяга "перспективата на страните от Западните Балкани да станат членки на ЕС". Юнкер също така подчертава, че ЕК не иска инциденти между двете страни.