Франция предупреди, че няма да има по-добро предложение за Иран за възобновяване на ядрената сделка със световните сили, съобщава "Ройтерс".

В кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк френският външен министър Катрин Колона заяви, че зависи от Техеран да вземе решение сега с координатора на ЕС за преговорите, но допълни, че вижда малък шанс за напредък тази седмица.

"Няма да има по-добро предложение на масата и зависи от Иран да вземе правилните решения, подчерта тя и уточни, че не се предприемат никакви инициативи за излизане от настоящата безизходица.

Изявлението й беше подкрепено и от върховния представител на ЕС по външната политика Жозеп Борел, който координира преговорите. Той също посочи, че не вижда изгледи за напредък по време на срещата на световните лидери тази седмица.

"Направено е предложение от координатора на ЕС и то ще остане на масата. Не виждам по-добро решение и то няма да стане невалидно", заяви Борел.

Борел призна, че преговорите по ядрената сделка са в застой

Борел призна, че преговорите по ядрената сделка са в застой

Събитията в САЩ и други проблеми пречат да се постигне споразумение

През последната година и половина Жозеп Борел се опита да съживи ядреното споразумение с Иран от 2015 г., сериозно засегнато, след като тогавашният президент Доналд Тръмп накара Америка да се оттегли от него през 2018 г.

Иран отговори, като отмени придържането си към ангажиментите си, значително увеличи запасите си от обогатен уран и изключи камерите за наблюдение, управлявани от ядрения наблюдател на ООН, Международната агенция за атомна енергия (МААЕ).

Иран почти изключва среща Байдън-Раиси

Иран почти изключва среща Байдън-Раиси

Двамата ще участват тази седмица в годишната среща на Общото събрание на ООН

Миналия месец Борел представи текст, който той описа по онова време като "окончателен" и все още счита най-добрата точка на равновесие между позициите на всички".

Иран обаче се придържа към искането МААЕ да прекрати свое разследване, започнало, когато агенцията откри следи от ядрен материал в три недекларирани обекта.

Европейските страни по ядрената сделка - Великобритания, Франция и Германия, вече заявиха, че имат "сериозни съмнения" относно искреността на Иран в желанието си за възстановяване на пакта.