С преговорите в застой и ядрената сделка виси на косъм, президентът на Иран вече отхвърля перспективата за среща с президента на САЩ Джо Байдън в Ню Йорк тази седмица за годишната среща на Общото събрание на ООН.

Припомня се, че пътуването до Ню Йорк на иранския президент беше под въпрос, като в Конгреса оказаха натиск върху администрацията на Байдън да не му позволи да пътува до срещата на ООН. Държавният департамент обаче заяви, че САЩ са длъжни да позволят на всички чуждестранни лидери да дойдат в ООН като домакин на световната организация.

Раиси ще се обърне към събранието, но не мисли, че такава среща ще се състои, каза той за CBS News. 

"Не вярвам, че срещата или разговорът с него ще бъде от полза", каза твърдолинейният ирански президент.

Белият дом с нови обвинения към Иран за ядрената сделка

Белият дом с нови обвинения към Иран за ядрената сделка

Напрежение между Техеран и Белия дом

Иран настоява, че остава заинтересован от съживяването на многонационалното споразумение, договорено от администрацията на Обама през 2015 г., но отхвърлено от президента Тръмп през 2018 г. Споразумението ограничава подозрителните ядрени програми на Иран в замяна на премахването на суровите международни санкции срещу икономиката на Иран.

Байдън дойде на поста с обещание да възстанови споразумението, но продължилите близо две години преговори все още не са довели до сделка, като американски официални лица казаха, че Техеран настоява за промени в последната минута извън обхвата на първоначалната сделка.

Но Раиси, който се срещна с иранския духовен водач аятолах Али Хаменей в неделя, преди да отпътува за Ню Йорк, каза, че Вашингтон е този, който блокира споразумението. Санкциите, които Тръмп отново наложи на Иран, остават в сила, докато преговорите продължават във Виена.

"Новата администрация в САЩ твърдят, че са различни от администрацията на Тръмп, каза Раиси. Но не сме свидетели на промени в реалността", поддържа той.

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Блинкън: Иран прави все по-трудно постигането на ядрена сделка

Това е най-острата критика, която Вашингтон е отправял досега