Законопроектът на Грузия за чуждестранните агенти, внесен отново в парламента от управляващата партия в страната, е "несъвместим" с ценностите на ЕС, към който Грузия иска да се присъедини. Това заяви посланикът на Европейския съюз в страната Павел Херчински, цитиран от "Ройтерс".

По негови думи проектозаконът е "несъвместим с нормите и ценностите на ЕС" и може да спре кандидатурата на Грузия за членство в Съюза.

През декември блокът даде на Грузия статут на страна кандидат за членство, но заяви, че започването на преговори за присъединяване зависи от това Тбилиси да постигне напредък в реформите, изисквани от Брюксел.

Миналата седмица управляващата партия "Грузинска мечта" обяви, че отново ще въведе законодателството, след като през март се отказа да го направи заради яростни протести от страна на критици, които го сравняваха с руските закони, използвани за потискане на несъгласието.

ЕС критикува, а Русия защитава закона за "чуждестранните агенти" на Грузия

ЕС критикува, а Русия защитава закона за "чуждестранните агенти" на Грузия

Ще предизвика ли законопроектът нови масови протести?

Съгласно законопроекта ще се изисква организациите, получаващи над 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "преследващи интересите на чужда сила", в противен случай ще бъдат санкционирани.

Грузинските критици определиха законопроекта като "руски закон" - силно обвинение в страна, в която Русия като цяло не се харесва заради ролята ѝ в подкрепата на отцепническите региони Абхазия и Южна Осетия.

"Грузинска мечта" защити закона като необходим за борба с "вредното чуждестранно влияние" в страната от Южен Кавказ и за насърчаване на прозрачността на финансирането.

Президентът на Грузия налага вето на Закона за чуждестранните агенти

Президентът на Грузия налага вето на Закона за чуждестранните агенти

Спорният законопроект е критикуван от САЩ и ЕС

Считаме, че опасенията относно прозрачността не трябва да се използват като извинение за ограничаване на пространството за организациите на гражданското общество, за ограничаване на свободата на словото и свободата на медиите, подчерта Херчински.

Както западните, така и местните критици обвиняват управляващите от партия "Грузинска мечта" в авторитарни тенденции и прекомерна близост с Русия въпреки уверенията на властта, че иска Грузия да се присъедини към ЕС и НАТО..

Във вторник няколко хиляди протестиращи се събраха пред парламента, скандирайки срещу "руския закон".

Грузия отново подхвана закона за "чуждестранните агенти"

Грузия отново подхвана закона за "чуждестранните агенти"

Грузия въвежда отново проектозакон за „чуждестранните агенти“