Евродепутатите променят името на наблюдението над България и Румъния. Досегашният ежегоден мониторинг, който се казваше Механизъм за сътрудничество и проверка за България и Румъния ще се нарича Европейски механизъм за демокрация, върховенството на закона и основни човешки права.

С голямо мнозинство евродепутатите гласуваха предложението за създаване на обвързващ общоевропейски механизъм, който ще извършва ежегоден мониторинг на състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Той ще замени Механизма за сътрудничество и проверка за България и Румъния.

Новият механизъм цели да гарантира, че всички държави-членки в ЕС ще спазват ценностите на Съюза, които са в основата и на европейските договори.

Критериите за оценка ще са независими от политическо влияние ще са на основата на конкретни доказателства за състоянието на демокрацията, върховенството на закона и основните права. Всички държави-членки ще се оценяват систематично и по еднакъв начин. Това ще премахне нуждата от отделен мониторинг върху България и Румъния.

От събраната информация, независим панел от експерти от международни организации и конституционни или върховни съдии ще изготвят годишен доклад с препоръки за всяка една държава-членка.

Предвижда се диалог между Европейския парламент и националните парламенти за обсъждане на отправените препоръки. Евродепутатите настояват Европейската комисия да излезе със законодателно предложение за създаването на новия механизъм до септември 2017 година.

"Вярвам, че новият механизъм ще представи наяве проблемите, за които единствено България и Румъния са сочени с пръст, но реално съществуват в целия Европейски съюз. Вярвам също, че с общоевропейски действия ще съумеем да съхраним демокрацията и върховенството на закона в Европа", заяви евродепутатът Емил Радев, който бе един от инициаторите мониторинга над България и Румъния да бъде прекратен.