Германия, която председателства Европейския съюз, приветства споразумението между Хамас и Фатах за сформиране на коалиционно правителство, съобщава АП.

Германският министър на външните работи Франк Валтер Щайнмайер подчерта, че очаква всички страни да потърсят решение на конфликта в Близкия Изток, за което ще се изисква „взаимно признаване".

Щайнмайер подчерта и че постигнатото споразумение между Фатах и Хамас ще бъде проучено много внимателно в близките няколко дни. Германският първи дипломат добави и че то ще бъде обсъдено и с колегите му от така наречения квартет на близкоизточните преговарящи - ЕС, САЩ, ООН и Русия.

Припомняме, че Хамас отказват да се съобразят с исканията на Вашингтон и Тел Авив и да признаят държавата Израел и категорично да се откажат от насилието.

От Хамас само дадоха двусмисленото обещание, че като водещи политически субекти в коалиционното правителство, сформирано с Фатах, ще „зачитат" вече сключени мирни споразумения с Израел, коментират от АП.

"Имаме ясни очаквания от страна на палестинците", подчерта Щайнмайер.

"Насилието срещу Израел трябва да бъде прекратено, а диалогът, започнат от президента Махмуд Абас с израелското правителство, трябва да бъде продължен", обяви германският външен министър.

Освен това трябва да продължат да са в сила всички споразумения, сключени между израелци и палестинци, включително и Пътната карта, добави още Щайнмайер. Припомняме, че в така наречената Пътна карта, Израел заявява намерението си да признае независима палестинска държава.