Европейският съюз приветства споразумението между лидерите на КНДР и Република Корея за възстановяване на пряката комуникационна линия между Сеул и Пхенян. Това съобщи във вторник в Брюксел представителят на външнополитическата служба на ЕС Набила Масрали.

"Приветстваме възобновяването на комуникационните линии между Република Корея и Северна Корея. Това е важна мярка за изграждане на доверие. ЕС е готов да подкрепи нови дипломатически инициативи между страните", каза тя.

Южна и Северна Корея възстановяват комуникационни канали

Южна и Северна Корея възстановяват комуникационни канали

След дълга липса на комуникация

Администрацията на президента на Република Корея Мун Дже Ин обяви, че държавният глава и лидер на КНДР Ким Чен-ун се е съгласил да възобнови работата по директната комуникационна линия между Сеул и Пхенян, а също така се е съгласил да помогне за възстановяването доверие и укрепване на двустранните отношения.

Според нея ръководителите на двете държави многократно са обменяли послания от април тази година. Подчертава се, че именно благодарение на тези контакти беше възможно да се договори за възстановяване на комуникационния канал, което Пхенян едностранно отказа през 2020 г.

Развитието идва на фона на повече от две години безизходица в ръководената от САЩ дипломация, целяща да лиши Северна Корея от ядрените ѝ оръжия.

Както е известно, Пхенян счита за провокация сътрудничеството между Юга и САЩ, включително и военни учения на Корейския полуостров.