Европейският съюз удължи до края на март мандата на военноморската си операция за гарантиране на на сигурността в Средиземно море, съобщава "Ройтерс".

Мандатът на мисията ще остане непроменен въпреки заплахите на Италия да я напусне, ако мигрантите, спасени в морето от корабите на операцията, не бъдат разпределяни между страните членки на ЕС.

Операция "София" започна през юни 2015 г., за да се противопостави на трафикантите на хора в централната част на Средиземно море и да намали пристигащите на европейските брегове.

Турция е приела най-много мигранти от всички държави по света

Турция е приела най-много мигранти от всички държави по света

Анкара е приела 4,7 млн. бежанци от 190 страни

Чрез укрепването на бреговата охрана на Либия, страната, от която повечето мигранти през последните години се опитваха да предприемат опасното пътуване към Европа, мисията допринесе за намаляването на пристигащите от повече от 1 млн. души през 2015 г. до една десета от тази цифра през тази година.

Въпреки спада на пристигналите мигранти, крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини оказва натиск в продължение на месеци да се промени мандата на мисията, за да се увери, че мигрантите, спасени в Средиземно море, се споделят между страните от ЕС, вместо да бъдат стоварвани предимно в италианските пристанища.

Корабът "Акуариус" спира да спасява мигранти в Средиземно море

Корабът "Акуариус" спира да спасява мигранти в Средиземно море

След силния натиск от страна на Италия

Съгласно международните правила, заложени в мандата на операция "София", хората, спасени в морето, трябва да бъдат закарани до най-близките и безопасни пристанища, които в повечето случаи са в Италия, като се има предвид района, в който се провежда операцията.

Седалището на операцията също така е в Рим.

Салвини заплаши, че ще забрани на кораби от "София" да докарват мигранти до италианските пристанища, ако правилата не се променят, но мандатът на мисията беше удължен без промени, уточни представител на ЕС.

Тримесечното удължаване на мисията има за цел да даде повече време на преговарящите да намерят компромис преди евентуално по-продължително удължаване на София.