"Лекари без граници" обявиха, че са били принудени да прекратят спасителните операции на мигранти в Средиземно море, извършвани от кораба "Акуариус".

Медицинската благотворителна организация обвини за това "продължителните атаки срещу издирвателните и спасителни операции от страна на европейски държави".

Вътрешният министър на Италия Матео Салвини приветства решението на "Лекари без граници". "По-малко плавания, по-малко разтоварвания, по-малко смъртни случаи. Това е добре", написа той в "Туитър".

Италианската прокуратура иска да конфискува спасителния кораб "Акуариус"

Италианската прокуратура иска да конфискува спасителния кораб "Акуариус"

Обвинява "Лекари без граници" за връзки с трафиканти и изхвърляне на токсични отпадъци

"Акуариус" стои на котва в Марсилия, откакто регистрацията му беше отнета.

Той помагаше за спасяването на мигранти, които предприемат опасния преход към Европа от Либия и другаде, но срещна силна съпротива, особено от Италия.

Салвини обвини благотворителни организации, управляващи спасителни кораби в сътрудничество с трафиканти на хора, опериращи в Либия, за да изпълняват "таксиметрова услуга" към италианските пристанища.

Политиката на Италия е, че мигрантите, които биват спасявани в морето, трябва да бъдат връщани в Либия от бреговата охрана на страната.

Ала благотворителни и правозащитни организации твърдят, че мигрантите срещат ужасни условия в Либия, където има големи злоупотреби от страна на престъпни групи, занимаващи се с трафик на хора.

"Акуариус" беше последният благотворителен спасителен кораб, който все още работеше.

Конте гневен на Макрон за мигрантите от "Акуариус"

Конте гневен на Макрон за мигрантите от "Акуариус"

Стотиците мигранти бяха разпределени в няколко държави от ЕС, но Италия отказа да ги приеме на своя територия.

Обявявайки решението си да прекрати операциите си, от "Лекари без граници" изтъкнаха, че страните от ЕС, начело с Италия, не са успели да осигурят достатъчен техен спасителен капацитет, а след това активно са саботирали опитите на други, опитващи се да спасяват човешки животи в Средиземно море.

"Лекари без граници" написаха в "Туитър", че "продължителните атаки" от страна на европейските страни "ще означават повече жертви в морето, а и повече ненужни жертви, за които никой няма да разбере".

"Акуариус" стои на котва в Марсилия в продължение на месеци, след като Панама отне регистрацията му, като причина за това обяви силния политически натиск от страна на италианските власти.

Плавателен съд без флаг не може да плава законно.

През миналия месец италианската прокуратура призова за конфискация на "Акуариус" заради предполагаемото изхвърляне на потенциално токсични отпадъци в пристанищата ѝ. "Лекари без граници" определиха този ход като "безпочвен и зловещ".

5 страни от ЕС приемат стотиците мигранти от кораба "Акуариус"

5 страни от ЕС приемат стотиците мигранти от кораба "Акуариус"

Стотици мигранти са блокирани на Лампедуза, докато ги приемат

Числеността на мигрантите, достигащи до Италия, намаля значително през тази година на фона на мерките за унищожаване на контрабандните мрежи в Либия и увеличаване на патрулите на бреговата охрана.