Гневни думи отправи италианският премиер Джузепе Конте към френския президент Еманюел Макрон. Той заяви това по време на 73-та сесия на Общото събрание на ООН. Повод за изказването му стана средиземноморският спасителен кораб Aquarius ("Акуариус") с мигранти на борда, чиято съдба ЕС не може да реши с месеци. 

Конте "препоръча" на Макрон да не говори от името на ЕС, а само за Франция, тъй като Съюзът се състои от 27 страни-членки. 

Стотиците мигранти бяха разпределени в няколко държави от ЕС, но Италия отказа да ги приеме на своя територия. Още с идването си на власт, новото правителство обяви по-твърда политика спрямо чужденците, тъй като в страната всяка година пристигат стотици хиляди и тя вече не може да се справи. 

Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта

Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта

Не иска да ги приема

Този отказ от солидарност ядоса Париж и Рим бе порицан остро, че създава криза в Съюза. 

Съветникът на френския президент разкритикува остро италианското правителство за отношението му към мигрантите и за блокирането на ново постоянно решение за управление на акостирането на кораби и разпределението на мигранти, спасени от плавателни съдове на неправителствени организации в Средиземно море.