Франция настоява средиземноморският спасителен кораб Aquarius ("Акуариус") да хвърли котва в Малта и 58-те мигранти на борда да бъдат разтоварени там. Това обяви източник от кабинета на президента Еманюел Макрон, съобщава "Франс прес".

"Ние сме категорични относно обстоятелството, че корабът не трябва да прекарва четири или пет дни в морето, отивайки към Франция или Испания или където и да било", коментирал източникът, пожелал анонимност, допълвайки: "Трябва скоро да акостира, а в момента той е близо до Малта."

Франция не пуска мигрантски кораб в Марсилия

Франция не пуска мигрантски кораб в Марсилия

Не е най-близкото пристанище, да намерят по-близко, предлага френският финансов министър

Франция, която не желае да приеме кораба "Акуариус" в пристанището си в Марсилия, иска "решение, изработено с европейските ни партньори" по същия начин като това през август, когато корабът акостира в Малта.

Тогава 141 мигранти на борда след това бяха разпределени между Франция, Германия, Люксембург, Португалия и Испания.

От френското президентство заявиха, че Франция се опитва да се придържа към международното право, според което най-близката сигурна страна трябва да приеме кораба, посочвайки, че плавателният съд също така се намира близо до бреговете на Италия.

Ала крайнодесният министър на вътрешните работи Матео Салвини обеща да предотврати повторното навлизане на "Акуариус" на територията на страната и го обвини, че предлага "таксиметрова услуга" за мигранти от Либия за Европа.

Съветникът на френския президент разкритикува остро италианското правителство за отношението му към мигрантите и за блокирането на ново постоянно решение за управление на акостирането на кораби и разпределението на мигранти, спасени от плавателни съдове на неправителствени организации в Средиземно море.