Италия призова за конфискация на спасителния кораб "Акуариус", като твърди, че в техни пристанища незаконно са депонирали 24 тона потенциално токсични отпадъци, съобщава БиБиСи.

Една от двете благотворителни организации, които наемат кораба, "Лекари без граници", осъди мярката като "неоснователна и зловеща". "Акуариус" е част от дългогодишна вражда с Италия за спасителни операции в Средиземно море. Корабът е спасил хиляди мигранти, но понастоящем е закотвен в Марсилия.

Той е във френското пристанище от месеци, след като Панама отмени регистрацията му, цитирайки силен политически натиск от италианските власти. Оттогава има проблеми с поддържането на регистрационния си статус, а корабът е демаркиран и не може да плава законно.

"Ние сме абсолютно изненадани и възмутени. Ние сме обвинени в създаването на престъпна организация, насочена към незаконния трафик на отпадъци - същата организация, която за 50 години спасява живот в 72 страни по света и получи Нобелова награда за мир", коментираха в Туитър от организацията.

"Работим в морето от 2015 г. и сме направили над 200 спирания в пристанища на Италия. Тези моменти са сред най-контролираните и наблюдавани от италианската полиция. Би трябвало явно да сме извършвали незаконни дейности точно под носа на властите", обясняват те.

"Лекари без граници" твърдят, че противоречието е свързано с управлението на отпадъци, като остатъци от храни, дрехи и медицински отпадъци.

Конте гневен на Макрон за мигрантите от "Акуариус"

Конте гневен на Макрон за мигрантите от "Акуариус"

Стотиците мигранти бяха разпределени в няколко държави от ЕС, но Италия отказа да ги приеме на своя територия.

Прокурорите в Сицилия твърдят, че 24 тона потенциално опасни отпадъци са изхвърлени за период от две години и половина в 11 пристанища, от които пет са в Сицилия.

Според италианските доклади облекла от мигранти с инфекциозни заболявания не са правилно изхвърлени и 24 души са идентифицирани като заподозрени.

Също така в разследването е включен още един кораб на "Лекари без граници", Vos Prudence, който прекрати търсенето и спасяването преди повече от година.

Организацията настоява, че корабите винаги са следвали стандартните процедури в пристанищата и че не са им повдигани обвинения или запитвания относно управление на отпадъците от пристанищните власти през последните три години. Те твърдят, че обвиненията са политически мотивирани.

"След две години клеветнически и неоснователни твърдения за тайни споразумения с трафиканти на хора, съдебни разследвания и бюрократични пречки пред нашата хуманитарна работа ние сега сме обвинени в организирана престъпност, насочена към незаконен трафик на отпадъци", коментира "Лекари без граници".

Министърът на вътрешните работи на Италия Матео Салвини, който отдавна критикува спасителните операции на мигрантите, обвини благотворителните организации в сътрудничеството с трафикантите на хора, опериращи от Либия и изпълняващи "таксиметрови услуги" до италианските пристанища.

Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта

Франция настоя корабът с мигранти да бъде разтоварен в Малта

Не иска да ги приема

Прокурорът от Катания, участвал в последното разследване, Кармело Зукаро, предполага, че НПО-та да имат пряк контакт с трафикантите. Италианската политика е, че мигрантите, открити в морето, трябва да бъдат върнати в Либия от бреговата охрана на страната.

В отговор на решението на сицилианците да конфискуват кораба, той коментира: "Бях прав да блокирам корабите на НПО-то. Спрях не само трафика на нелегални имигранти, но така изглежда блокирах контрабандата на токсични отпадъци", обясни той и добави, че "пристанищата са затворени".

В Италия одобриха крути мерки срещу мигрантите

В Италия одобриха крути мерки срещу мигрантите

Затягат правилата за имиграцията