Правителството в Италия спечели вот на доверие в Сената за прокарването на декрет за сигурност, който затяга правилата за имиграцията, ограничава правото на убежище и засилва разпоредбите срещу тероризма и мафията.

В началото на юни италианският вътрешен министър Матео Салвини заяви, че Италия не може остане "бежански лагер" на Европа, докато съседни страни затварят границите си и ги защитават с оръжие.

Правителството на Италия е евроскептично и ксенофобско, заклейми еврокомисар

Правителството на Италия е евроскептично и ксенофобско, заклейми еврокомисар

Италианците също решително избраха евроскептично и ксенофобско правителство

През миналия месец се разрази конфликт между Италия и Франция, след като френски полицейски микробус беше забелязан да изхвърля двама предполагаеми мигранти в гората близо до италианската община Клавиере , която се намира близо до френската граница, въпреки че двете страни нямат официално споразумение за взаимно връщане на търсещи убежище.

Седмица по-късно Салвини обяви, че полицейските патрули са били изпратени да "контролират и охраняват границата" в Клавиере, след като френски жандармеристи са изхвърлили група мигранти в Италия.

Салвини нарежда на "малките етнически магазини" в Италия да затварят до 21 часа

Салвини нарежда на "малките етнически магазини" в Италия да затварят до 21 часа

Били сборище на хора, създаващи проблеми, както и на наркоразпространение

Италия, която е една от първите входни точки за мигрантите в Европа, се стреми към преразглеждане на Дъблинския регламент, който позволява бежанците да бъдат изпратени обратно в страната, в която те са влезли за първи път в Европейския съюз. Рим твърди, че регламентът е неадекватен за управление на миграционните потоци и призова за по-справедлива система за презаселване на мигранти.