Крайнодесният вътрешен министър на Италия Матео Салвини беше разкритикуван за предложение, което би принудило "малки етнически магазини", както ги нарече той, да затварят до 21 часа, пише "Гардиън".

Салвини добави мярката към указа за сигурност, насочен срещу имигрантите, твърдейки, че магазините за хранителни стоки, работещи до късна доба и чиито собственици са предимно чужденци, са "място за срещи за разпространение на наркотици и на хора, които създават проблеми".

Той е твърд, че инициативата не е специално насочена към чужденците и била просто начин да се "ограничат злоупотребите в някои магазини".

Хиляди магазини за хранителни стоки в цяла Италия са собственост на имигранти, предимно хора от Бангладеш и Индия, много от които са купили помещения на ниска цена по време на финансовата криза.

Мауро Бусони, генерален секретар н асоциацията за търговия на дребно Confesercenti, коментира: "Не можете да създадете закон, който да дискриминира някои предприемачи спрямо други. Онези, които имат търговска дейност, имат права и задължения: задължението да спазват правилата и правото да останат отворени, независимо дали дейността се управлява от чужденец или италианец."

Карло Риенци, който е председател на асоциацията на потребителите Codacons, подчерта, че е несправедливо да се "обобщава", като отбеляза, че магазините, които остават отворени до късно, са от съществено значение за хората, нуждаещи се от покупки по това време. Но той се съгласи, че трябва да има ограничения за магазините, които са "създали безредие" или са "деградирали" исторически градски центрове.

Андреа Маркучи, политик от лявоцентриската Демократическа партия, настоя, че налагането на вечерни часове е прелюдия към установяването на "режим".

Ако предложението се превърне в закон, коментира източник от отрасъла, той също така трябва да се отнася и за търговски обекти, собственост на италианци, включително барове, докато мерките за сигурност трябва да обхващат и собствениците на чуждестранни фирми.

Указът на Салвини, свързан със сигурността, представен през септември, включва планове за премахване на основни защити за имигрантите и улеснява депортирането им.