Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, обяви нов план за за интеграция на Западните Балкани до Европейския съюз, предаде Политико. Тя подчерта необходимостта ЕС да положи повече усилия за достигане до кандидатите за членство в региона, като представи план от четири точки за стимулиране на местния растеж.

Планът включва привеждане в съответствие на Западните Балкани с единния пазар на ЕС, задълбочаване на икономическата интеграция, ускоряване на съдебните и антикорупционните реформи и увеличаване на предприсъединителното финансиране.

"Западните Балкани биха могли да се присъединят към нашия цифров единен пазар в области като електронната търговия и киберсигурността", каза президентът. "Можем да улесним нашата търговия със стоки и плащания", отбеляза тя.

Фон дер Лайен подчерта, че Западните Балкани трябва също да изпълнят определени изисквания за членство предварително.

"Искаме предварително да предложим на Западните Балкани някои от предимствата на членството. Но, разбира се, това също означава, че определени изисквания за членство също трябва да бъдат изпълнени предварително", каза тя.

Подкрепата на ЕС за Западните Балкани се засилва, като се отчита загрижеността за влиянието на Русия в региона. Европа се ангажира да постави повече пари на масата, за да помогне за подобряване на живота на хората и да улесни процеса на интеграция.

Лидерите на ЕС искат бързо Западните Балкани, противопоставят се на руското влияние

Лидерите на ЕС искат бързо Западните Балкани, противопоставят се на руското влияние

Фон дер Лайен: Западните Балкани и ЕС, ние поемаме в една и съща посока