Европейският съюз е изготвил обещания за дългосрочна подкрепа за сигурността на Украйна, като гарантира на Киев повече оръжия, военно обучение и друга помощ за години напред. Това става ясно от проектодокумент, цитиран от "Ройтерс".

Проектът, съобщен за първи път от германския вестник "Велт ам Зонтаг" през уикенда, определя ангажиментите на ЕС за сигурността към Украйна, които официални лица се надяват да приключат през юни или юли.

В документа се посочва, че в случай на "бъдеща агресия" ЕС и Украйна възнамеряват да се консултират в рамките на 24 часа относно нуждите на Киев и "бързо да определят" следващите стъпки в съответствие с ангажиментите.

Документът е част от по-широко усилие на партньорите на Украйна да осигурят гаранции, че ще стоят до Киев в дългосрочен план, предвид обстоятелствата, че не се вижда краят на войната срещу руската инвазия и няма непосредствена перспектива за членство в ЕС или НАТО.

ЕС има предложение за гаранции за сигурност към Киев?

ЕС има предложение за гаранции за сигурност към Киев?

Welt am Sonntag разполага с документ от 11 страници, който в момента се обсъждал

"Основавайки се на съществуващата подкрепа, ангажиментите на Европейския съюз в областта на сигурността включват предвидима, дългосрочна и устойчива подкрепа за сигурността и отбраната на Украйна", се посочва в проекта от 10 страници с дата 12 април.

Дипломати обясниха, че посланиците на 27-те страни членки на ЕС са обсъдили текста в Брюксел миналия месец и сега той е в основата на дискусиите с Украйна.

Отделно през последните месеци осем от съюзниците на Киев, сред които Великобритания и членове на ЕС като Германия и Франция, подписаха гаранции за сигурност с Украйна.

Длъжностни лица обаче подчертават, че подобни споразумения не са същите като пакта за взаимна отбрана между страните от НАТО. По-скоро те са ангажимент за осигуряване на Украйна на оръжие и друга помощ, така че страната да укрепи собствената си сигурност и да възпре всяко бъдещо нахлуване.

Документът изброява девет форми на помощ за сигурност и отбрана, които ЕС ще продължи да предоставя - включително доставки на оръжие, обучение на войници, сътрудничество с отбранителната индустрия и помощ при разминирането.

ЕС помага с още 1,5 млрд. евро на Украйна

ЕС помага с още 1,5 млрд. евро на Украйна

Страната се надява да получи още 10 милиарда евро по-късно тази година

Ангажиментите ще останат в сила, "докато Украйна върви по своя европейски път" и ще бъдат преразгледани най-късно след 10 години.

Не се уточнява стойността или количеството на бъдещата помощ. Подробностите за предложените мерки ще трябва да бъдат съгласувани отделно между 27-те държави членки на ЕС, които предоставят и своя собствена двустранна помощ на Украйна.

В документа се отбелязва, че ЕС се е съгласил да даде 5 милиарда евро на фонд за военна помощ на Украйна през тази година, но не обещава същото за следващите години.

"По-нататъшни сравними годишни увеличения могат да бъдат предвидени до 2027 г.", се уточнява в документа.