Европейската комисия се подготвя за вероятна бежанска вълна от Украйна към ЕС при руско нахлуване, съобщи Дойче веле.

Брюксел и в постоянна връзка със страните-членки, за да се осигури необходимата оперативна подкрепа по всяко време, съобщи представителката на ЕК Дана Спинант.

По думите й, паралелно с подготвения пакет от санкции срещу Русия има и планове за реакция в различни аспекти - по отношение на енергетиката, последиците върху икономиката, ситуацията с мигрантите и бежанците.

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Гражданите на Украйна, от баби до деца, се готвят да защитят страната от руска инвазия

Напрежението продължава да расте

Върховният представител на ЕС по външната политика и сигурността Жозеп Борел вчера заяви, че дипломатическото представителство на ЕС в Киев ще остане отворено и ще оказва подкрепа на гражданите на общността.

Припомняме, през миналата седмица САЩ предупредиха, че Русия може да започне настъпление в Украйна "по всяко време, включително по време на Олимпийските игри". Според медийни публикации, американското разузнаване и военните са предупредили НАТО, че Русия може да предприеме нахлуване на 16 февруари. Същевременно съветникът на президента Джо Байдън по националната сигурност Джейк Съливан заяви, че не може да се прогнозира точната дата. Москва от своя страна отрича, че планира настъпление, но струпването на сили продължава.

Руски наемници увеличават присъствието си в Украйна

Руски наемници увеличават присъствието си в Украйна

Опасения, че Москва може да опита претекст за инвазия и да използва наемници за целенасочени убийства