Лидерите на страните членки на Европейския съюз заклеймиха опитите за хакерски атаки срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) и се зарекоха да увеличат усилията на Общността да се справи с кибератаките, съобщава "Франс прес".

Със засилваща се тревога във връзка със злонамерените кибератаки на няколко страни по света, особено Русия, лидерите на ЕС призоваха за започване на работа по изработването на санкции за наказването на хакерите.

Решението на срещата на върха на ЕС идва, след като осем страни, начело с Великобритания, настояха за спешни мерки срещу хакерите, предупреждавайки, че липсата на действия създава впечатлението, че кибератаките ще останат ненаказани.

"Работата по капацитета за реагиране и ограничаване на кибератаките чрез ограничителни мерки на ЕС трябва да бъде продължена", се изтъква в комюникето на 28-те лидери на страните членки на ЕС след двудневната среща в Брюксел.

В изявлението се осъжда опитът, разкрит по-рано този месец, на ГРУ на Русия да извърши хакерска атака срещу централата на ОЗХО в Хага.

"Такива заплахи и атаки укрепват нашата обща решимост за по-нататъшно укрепване на вътрешната сигурност на ЕС и нашите способности и възможности за откриване, предотвратяване, отблъскване и реагиране на враждебни действия на чуждестранни разузнавателни мрежи", се казва още в изявлението.

Предложение, подкрепено от Великобритания, Литва, Естония, Латвия, Дания, Финландия, Румъния и Холандия по-рано тази седмица, призова за въвеждане на режим на санкции за наказване на хакерите.

Ако бъде одобрен, режимът на санкции на ЕС ще замрази активите, държани на територията на Общността, на определени лица и ще им наложи забрана за пътуване до 28-те страни членки.

Но опитите за крути мерки срещу извършителите на хакерски атаки могат да срещнат съпротивата на някои страни членки на ЕС, които искат да подобрят отношенията си с Русия, като например новото италианско правителство.