Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел след двудневна среща на лидерите на ЕС обяви, че европейският съюз ще проведе нова среща на върха, за да обсъди финансовата подкрепа за Украйна в началото на следващата година.

"Уверен съм и съм оптимист, че ще успеем да изпълним обещанието си да подкрепим Украйна финансово", каза той, цитиран от Ройтерс.

Министерството на външните работи на Украйна отбеляза, че 50-те милиарда евро ще бъдат насочени по-специално към подпомагане на макроикономическата стабилност, възстановяване и модернизация на Украйна, както и ускоряване на интеграцията в ЕС.

Преди ден Европейският съюз не успя да вземе решение за отпускане на икономическа помощ на Украйна в размер на 50 милиарда евро поради позицията на Унгария..

Европейската комисия ще отпусне повече 1,5 милиарда евро през следващите дни в рамките на съществуващите споразумения. Това каза на пресконференция председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен в края на срещата на върха на ЕС в Брюксел.

Според нея тези средства ще позволят на Киев да създаде финансов буфер в началото на 2024 г. преди разпределението на дълготрайните активи от пакета обем от 50 милиарда евро.

Кремъл: Приемането на Украйна и Молдова само ще дестабилизира ЕС

Кремъл: Приемането на Украйна и Молдова само ще дестабилизира ЕС

Москва смята решението на ЕС за "абсолютно политизирано"