Ванханен (вляво) и Юшченко (вдясно)Европейският съюз е готов да започне преговори с Киев за създаването на зона за свободна търговия след влизането на Украйна в Световната търговска организация, съобщи Новости.

Агенцията се позовава на председателстващия ЕС в момента Мати Ванханен, който се срещна в Хелзинки с украинския президент Виктор Юшченко на десетата поред среща Украйна - ЕС.

„От 2007 г. ЕС е готов да започне преговори с Украйна за новия тип взаимоотношения. Основна цел ще е създаването на зона за свободна търговия, която ще постави икономическите контакти между двете страни на качествено нова основа.
До тогава обаче Украйна трябва да стане член на Световната търговска организация," се казва в документ, разпространен от пресцентъра на председателя на Европейския съвет.

По време на срещата си с Юшченко Ванханен подчерта, че ЕС не си поставя за цел да се откаже от по-нататъшното разширяване на съюза, но ще иска от страните, които се стремят към членство, да отговорят на необходимите критерии.