Брюксел ще създаде в най-близко бъдеще алтернативен платежен канал за улесняване на финансовите сделки и транзакции между Европейския съюз и Иран, за да бъдат заобикаляни санкциите на САЩ. Това обяви ръководителят на европейската дипломация Федерика Могерини, цитирана от световните информационни агенции.

"Очаквам този инструмент да бъде създаден през следващите седмици преди края на годината като начин за защита и насърчаване на законния бизнес", изтъкна Могерини пред журналисти.

Кривият мерник на американските санкции срещу Иран

Кривият мерник на американските санкции срещу Иран

Де го удряш, де се пука, би казал народът, а пък Мартин Табаков перефразира: да погнеш аятолах, да хванеш шейх.

Европейският съюз обмисля начини да продължи да прави бизнес с Техеран и да заобиколи американските икономически санкции, след като Вашингтон се оттегли от ядреното споразумение, сключено между Иран и световните сили през 2015 г. и възстанови икономическите санкции срещу Ислямската република.

През ноември ЕС предложи създаването на клирингова къща, или дружество със специално предназначение, за да се улеснят финансовите транзакции с Иран. Предложението не беше прокарано, след като нито една страна от ЕС не се съгласи да приеме такъв механизъм от страх от санкции, които Вашингтон евентуално би могъл да предприеме срещу тях.

Санкциите на САЩ срещу Иран се провалиха, доволен Рохани

Санкциите на САЩ срещу Иран се провалиха, доволен Рохани

Американските санкции са част от психологическата война

Досега Франция и Германия се отказаха да бъдат страни домакини на дружество със специално предназначение. В същото време големите сили в ЕС планират да окажат по-голям натиск върху Люксембург и Белгия, за да бъдат домакини на централата на въпросното дружество, след като Австрия отхвърли искането да менажира проекта. Както Белгия, така и Люксембург изразиха съмнение по въпроса.

Малко след като американският президент Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядреното споразумение с Иран, лидерите на Европейския съюз активираха законодателство, забраняващо на компаниите от Общността да се съобразяват с американските санкции срещу Техеран.

Мярката обаче не успя да попречи на европейски компании гиганти като Total, Volkswagen, Daimler, Peugeot, Renault и Siemens да напуснат страната. Европейските мултинационални компании са много по-загрижени за загубата на американския пазар, отколкото от евентуалните глоби, които биха могли да отнесат от Брюксел за напускането на Иран.