ЕС ще прекрати мисията си за военно обучение в Мали, но за момента няма да я приключва. Това заяви върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел, цитиран от "Ройтерс".

Решихме да потвърдим решението си за прекратяване на оперативното обучение, но не отменяме тази мисия, поясни той в Брюксел след среща на министрите на отбраната на ЕС.

В неделя военната хунта в Мали обяви, че страната се оттегля от състава на многонационални военни сили в региона Сахел в Западна Африка, подкрепяни от Запада от години.

Борел изрази съжаление за решението.

Той също така разкритикува хунтата за това, че не се е дистанцирала от руската частна военна компания "Вагнер", която оказва помощ на военните на Мали и е обвинявана за нарушения на правата на човека.

Германия не се отказва от мисията на ООН в Мали

Германия не се отказва от мисията на ООН в Мали

Страната ще прекрати участието си в тренировъчната мисия на ЕС

Борел посочи, че ЕС все още не е получил гаранции от хунтата в Мали за ненамеса на руски наемници.

Напротив, наблюдаваме тайни споразумения и твърдения за тежки нарушения на човешките права, разследвани от Организацията на обединените нации, добави той.

Силите Г-5 в Сахел включват войски от Нигер, Чад, Буркина Фасо и Мавритания. Те бяха създадени през 2017 г., за да противодействат на джихадистите, които през последните години обхванаха целия регион, убивайки хиляди хора и принуждавайки милиони да напуснат домовете си.

Силите обаче страдат от липса на финансиране и се затрудняват да намалят насилието¡

Оттеглянето от Г-5 в Сахел допълнително изолира Мали, след като страната беше подложена на санкции от регионалния политически блок на Западна Африка, които засегнаха работните места и промишлеността в бедната държава.

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

Въпреки че Москва отрича неправомерни действия