Германия ще прекрати участието си в тренировъчната мисия на Европейския съюз в Мали, но е готова да продължи с мироопазваща мисия на ООН (MINUSMA) в страната при определени условия. Това заяви министърът на отбраната Кристин Ламбрехт, цитирана от "Ройтерс".

"Очаквам от ООН да създаде условия, за да продължим участието си в MINUSMA. Готови сме да продължим мандата", заяви тя след заседание на кабинета.

През април върховният представител на ЕС за външната политика Жозеп Борел обяви, че Европейският съюз ще спре част от обучението си на въоръжените сили на Мали. Причината са липсата на гаранции от властите в Мали, че руските военни изпълнители няма да се намесват в работата.

Решението засили международната загриженост относно дълголетието на мироопазващата мисия на ООН (MINUSMA) и мисиите на Европейския съюз EUTM и EUCAP, след като Франция и нейните съюзници започнаха да се изтеглят от Мали по-рано тази година.

Макрон изтегля френските войници от Мали

Макрон изтегля френските войници от Мали

До това решение се е стигнало след разрива в дипломатическите отношения с Мали

Преходното правителство на Мали, което пое властта чрез военен преврат през 2020 г., се бори с ислямистки бойци и привлече помощта на частни военни изпълнители, принадлежащи към руската групировка "Вагнер".

Борел заяви, че "Вагнер", която вече е под санкциите на ЕС, обвинена в нарушаване на правата на човека, вероятно е отговорна за убийството на цивилни по време на военна операция в централен град на Мали в края на март.

От своя страна Русия отрича каквито и да било неправомерни действия в Мали или в която и да е друга страна, където работи "Вагнер". Президентът Владимир Путин каза, че имат право да работят и да преследват своите интереси навсякъде по света, стига да не нарушават руското законодателство. И Мали, и Русия по-рано заявиха, че "Вагнер" не е съставена от наемници, а обучители, помагащи на местните войски с оборудване, закупено от Русия.

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

ЕС спира мисии в Мали заради Русия и "Вагнер"

Въпреки че Москва отрича неправомерни действия