Европейският съюз трябва да бъде по-видим в Западните Балкани, за да противодейства на руските опити да се дестабилизира региона. Това обяви водещ германски евродепутат, цитиран от британския в. "Гардиън".

"Геополитиката се завърна на Балканите", коментира Дейвид Макалистър, германски евродепутат и председател на Комисията по външните работи на Европейския парламент.

Балканите стават "шахматна дъска" за световните сили, предупреди Могерини

Балканите стават "шахматна дъска" за световните сили, предупреди Могерини

28-те лидери на ЕС обсъждат

"Свидетели сме на нарастващото руско влияние, свидетели сме на нарастващото турско влияние, САЩ е играч, Европейският съюз е играч, така че са налице различни противоречащи си интереси", изтъкна той.

Но той специално подчерта негативната роля на Русия, цитирайки подозираното участие на Кремъл в неуспешния преврат в Черна гора и подкрепата на Москва за крайни националисти в региона.

Сърбия отхвърли втора молба на Черна гора за екстрадиране на проруски заговорници

Сърбия отхвърли втора молба на Черна гора за екстрадиране на проруски заговорници

Москва отрича каквото и да е било участие.

Русия също така оказва влияние върху политическия дебат с организирането на антизападна и анти-ЕС пропаганда, допълни Макалистър, особено в сръбскоезични медии, които представят позицията на Кремъл към световните проблеми, както и "конспиративни теории и сръбски ултранационализъм".

Държавните ръководители на страните членки на ЕС ще обсъждат нарастващото напрежение на Балканите на срещата на върха в Брюксел в четвъртък. Според проекторешение, до което са се добрали от "Гардиън", лидерите ще подновят обещанието си, че вратата за членство остава отворена, въпреки че подчертават значението на реформите и "добросъседските отношения".

Страните членки са разделени за това дали комюникето от срещата на върха трябва да посочва "външни сили", засилващи ролята си в региона. Русия предизвиква особена тревога, но евролидерите също така са бдителни по отношение на нарастващата роля на Турция.