Съветът на Европейския съюз удължи с още година санкциите срещу Крим и Севастопол, въведени през юни 2014 г. като част от стратегията на ЕС да не признава присъединяването на полуострова към Русия, съобщава ТАСС.

"Съветът реши днес да поднови санкциите, въведени от ЕС в отговор на незаконното анексиране на Крим и град Севастопол от Руската федерация, до 23 юни 2023 г.", се посочва в официалното изявление.

Според Съвета на ЕС, "както заяви Жозеп Борел, върховен представител по външните работи и политиката на сигурност, в своята декларация от името на ЕС на 25 февруари 2022 г., осем години от насилствената, незаконна анексия на автономна република Крим и град Севастопол от Руската федерация, ЕС не признава и продължава да осъжда незаконното анексиране на Кримския полуостров като сериозно нарушение на международното право".

ЕС договори удължаване на санкциите срещу Русия за Крим и Източна Украйна

ЕС договори удължаване на санкциите срещу Русия за Крим и Източна Украйна

Поредно удължаване на санкциите с шест месеца до края на януари

На 23 февруари в кримския град Севастопол се проведоха проруски демонстрации. На 27 февруари руски войски без отличителни знаци превзеха Върховния съвет (парламента) на Крим и други стратегически обекти на полуострова. Това доведе до инсталирането на проруското правителство на Сергей Аксьонов в Крим, провеждането на референдума за статута на Крим и обявяването на независимостта на Крим на 16 март 2014 г.

Този референдум не беше признат от повечето страни в света. Русия официално включи Крим като два руски федерални субекта — Република Крим и федералния град Севастопол на 18 март 2014 г. След анексирането Русия увеличи военното присъствие на полуострова и използва ядрени заплахи, за да затвърди новото статукво.