Посланиците на Европейския съйюз се договориха да удължат широкообхватните икономически санкции, наложени на Русия през 2014 г. за анексирането на Крим и подклаждането на конфликта в Украйна. Това обявиха дипломати, цитирани от "Франс прес".

Поредното удължаване на санкциите с шест месеца до края на януари, което трябва да бъде официално прието от срещата на външните министри на страните членки на 12 юли, идва, докато Брюксел казва, че отношенията с Москва остават в "най-ниската си точка".

Санкциите, наложени срещу Русия вследствие на свалянето на полет MH17 на Malaysia Airlines през 2014 г., са насочени към ключовите банков, енергиен и отбранителен сектор на страната.

ЕС проучва възможностите за нови санкции срещу Русия

ЕС проучва възможностите за нови санкции срещу Русия

ЕС остава открит за сътрудничество с Москва по въпроси от взаимен интерес

Мерките остават в сила, докато дългосрочният мирен план за Източна Украйна, договорен между Москва, Киев, Берлин и Париж през 2015 г., не успява да постигне напредък.

Боевете между украинските сили и подкрепяните от Русия сепаратисти продължават, а Кремъл засили напрежението по-рано тази година, като разположи десетки хиляди войници край границата на съседката си.

В момента ЕС се опитва да преработи стратегията си, за да държи огромната си източна съседка под контрол, като френският президент Еманюел Макрон твърди, че Общността била "на границите" на санкционната си политика.

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

ЕС удря със санкции началници на четири силови структури на Русия заради Навални

Включително главният прокурор и шефът на следствието

Миналата седмица ръководителите на страните членки на ЕС отхвърлиха натиска на Германия и Франция да бъдат възобновени срещите с президента Владимир Путин, замразени от 2014 г., с аргумента, че това ще възнагради Кремъл, преди той да е променил курса си.

Те наредиха на ръководителя на европейската външна политика Жозеп Борел и на Европейската комисия "да представят варианти за допълнителни ограничителни мерки, включително икономически санкции" срещу Русия, ако отношенията се влошат допълнително.