Ръководителят на мисията на ЕС в Малта изразява съмнения относно надеждността на правителството, след като се срещна със сваления премиер на средиземноморската островна държава, съобщава АП.

С протестиращите викащи на заден план, европейският депутат София инт Велд коментира извън кабинета на премиера, че "е трудно да се види как може да се поддържа доверието."

Управляващите подкрепят премиера на Малта

Управляващите подкрепят премиера на Малта

Протестите в подкрепа на убитата журналистка продължават

Делегацията на ЕС стартира мисията след разследване на убийството на журналиста Дафне Каруана Галиция и замесването на началникът на щаба на премиера Джоузеф Мускат. Кит Шембри подаде оставка от поста си и отрича всяко съпричастие.

Полицията арестува влиятелния бизнесмен Йожен Фенех, който свързва Шембри с убийството.

Коментарите на шефа на делегацията засилиха натиск върху Мускат, чийто обещание да подаде оставка през януари не направи много срещу хилядите протестиращи, които се събират всяка вечер в столицата и искат да се оттегли незабавно.

Мускат се оттегля през януари

Мускат се оттегля през януари

На фона обществения натиск заради убийството на журналистката

"В политиката става въпрос за доверие. Става въпрос за целостта на кабинета. Тук не става въпрос за формалности. Изяснихме, че има проблем. Това не е само между премиера и малтийския народ. Това е между Малта и Европейския съюз", допълва холандския депутат Велд.

Тя коментира, че доверието между ЕС и Малта "е сериозно повредено" и Мускат прави малко, за да намали опасенията. "Не излизам от тази среща с по-голяма увереност, трябва да го кажа".

Малтийският член на делегацията Роберта Мецола обяснява, че Мускат се чувства предаден от бившия си началник на щаба. Делегацията ще се срещне с полицията, главния прокурор, журналисти, Европол, гражданското общество и членовете на семейството на Галиция.

В Малта арестуваха бизнесмен, заподозрян за смъртта на Дафне Галиция

В Малта арестуваха бизнесмен, заподозрян за смъртта на Дафне Галиция

Йожен Фенек, съсобственик на офшорна компания...