Съветът на ЕС разшири санкциите срещу Беларус във връзка с участието й в руската инвазия в Украйна, съобщава Руската служба на Би Би Си.

По-специално, новите мерки осигуряват по-тясно привеждане в съответствие на санкциите на ЕС срещу Русия и Беларус и ще помогнат да се гарантира, че руските санкции не могат да бъдат заобиколени чрез Беларус.

Според новите правила вече е забранено да се изнасят в Беларус редица стоки и технологии, които допринасят за военно-техническото развитие на страната. Съветът на ЕС въведе и допълнителна забрана за износ на огнестрелни оръжия и боеприпаси, както и на стоки и технологии, предназначени за използване в авиационната и космическата индустрия.

Новите мерки на ЕС привеждат санкциите срещу Беларус в съответствие с режима на санкции срещу Русия.

Както се отбелязва в изявление на Европейската комисия, новите санкции бяха приети по ускорен начин, като се има предвид спешността, свързана с борбата срещу заобикалянето на санкции за определени стоки и технологии.

"Санкциите на ЕС срещу Русия се оказаха ефективни. Те ограничават способността на Русия да води война срещу Украйна, включително производството на нови и ремонт на съществуващи оръжия, както и възпрепятстват транспортирането на материали", се казва в изявление на Европейската комисия.

Освен това ЕК възнамерява да положи всички усилия за налагане на санкциите и ще се бори с опитите за заобикалянето им. Като част от 11-ия пакет от санкции срещу Русия през юни 2023 г. ЕС прие нови мерки за борба с тяхното заобикаляне.

Изявлението на Европейската комисия също подчертава, че Европейският съюз "ще продължи да подкрепя Украйна и нейния народ заедно с международните си партньори, включително чрез допълнителна политическа, финансова, военна и хуманитарна подкрепа, колкото е необходимо".

ЕС подготвя военни санкции срещу Беларус

ЕС подготвя военни санкции срещу Беларус

Очаква се пакетът да включва ограничения върху бойно оборудване, включително авиационни части