Европейският съюз осъди предполагаеми руски кибератаки, които са ударили Германия в навечерието на изборите този уикенд за наследник на канцлера Ангела Меркел, информира "Франс прес".

"Някои страни членки на ЕС наблюдаваха злонамерени кибердейности, обобщени като "Ghostwriter", и ги свързаха с руската държава", подчерта ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел.

Германия разследва хакерски атаки на Русия срещу депутати преди изборите

Германия разследва хакерски атаки на Русия срещу депутати преди изборите

ЕС и САЩ многократно обвиняваха Москва, че се опитва да се меси в демократични избори

"Подобни дейности са неприемливи, тъй като се опитват да застрашат нашия интегритет и сигурност, демократичните ценности и принципи и сърцевината на функционирането на нашите демокрации", изтъкна той.

В изявлението на Борел се посочва, че ЕС и неговите страни членки "категорично осъждат тези злонамерени кибердейности, които всички замесени трябва незабавно да прекратят".

"Приканваме Руската федерация да се придържа към нормите за отговорно държавно поведение в киберпространството", се изтъква в изявлението и се добавя, че блокът щял да "обмисли предприемането на допълнителни стъпки".

Германия: Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват

Германия: Руските кибератаки срещу германски политици зачестяват

Има риск това да повлияе върху парламентарните избори...

Берлин този месец остро разкритикува опитите на Русия да повлияе на изборите за нов парламент на 26 септември.

Той обвини хакерите от руската група "Ghostwriter", която според информациите е специализирана в разпространението на дезинформация.

Германските специални служби смятат, че те са се опитвали да получат достъп до личните имейл акаунти на федерални и провинциални депутати.

Германските власти настояват, че руското военно разузнаване ГРУ стои зад атаките и е ударило по-специално политици от управляващите в Германия християндемократи (ХДС) и социалдемократи (СДП), съобщи новинарският седмичник "Шпигел".

Германската прокуратура заяви, че е започнала "разследване по подозрение в шпионаж" по обвиненията.

Германия привика посланика на Русия за кибератаката по Бундестага

Германия привика посланика на Русия за кибератаката по Бундестага

Заплаши с налагане на санкции