Министерството на външните работи на Германия привика посланика на Русия, за да обсъдят възможни санкции срещу Москва във връзка с хакерска атака срещу германския парламент през 2015 г., информира АФП.

Осведомителната агенция отбелязва, че това е нова ескалация на дипломатически спор между двете държави.

"Посланикът на Русия е информиран, че на базата на издадена от федералната прокуратура заповед за арест на Дмитрий Бадин, германското правителство ще поиска от Брюксел да използва режима за налагане на киберсанкции срещу тези, които са отговорни за атаката по германския Бундестаг, включително и господин Бадин", се казва в съобщение на ведомството.

"Целта е Германия да бъде дестабилизирана"

"Целта е Германия да бъде дестабилизирана"

Германските власти са убедени, че Русия ще се опита да повлияе...

Този месец канцлерът на Германия Ангела Меркел заяви пред парламента, че е била мишена при хакерски атаки на Русия, подчертавайки, че има конкретни доказателства за "скандални" шпионски опити. Меркел намекна за налагане на санкции.

Министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров отхвърли обвиненията на канцлера Ангела Меркел, че е била жертва на шпионаж от руски хакери.

"Изминаха пет години. Не е предоставен нито един конкретен факт", каза Лавров.

В началото на месеца стана ясно, че руското военно разузнаване (ГРУ) се е добрало до имейли на германския канцлер Ангела Меркел при хакерската атака през 2015 г. срещу германския парламент.

САЩ обвиниха седем агенти от руското ГРУ в световна хакерска конспирация

САЩ обвиниха седем агенти от руското ГРУ в световна хакерска конспирация

Главното разузнавателно управление (ГРУ) е извършило хакерски атаки срещу хора

Германските разузнавателни служби многократно предупреждаваха за опити на руски хакери да шпионират депутати и водещи политици.

Бадин също е издирван от ФБР за други кибератаки, включително и за атака срещу демократите по време на президентските избори в САЩ през 2016 г.

Той беше обвинен от германската федерална прокуратура този месец в шпиониране на долната камара на парламента през 2015 г. от името на руското Главно разузнавателно управление.

При хакерската атака на руснаците са засегнати също членове на НАТО и френска телевизия. Вярва се, че са откраднати данни от имейл на Меркел и на депутати. Според списание "Шпигел" хакерите са успели да откраднат информация от кореспонденция на канцлера между 2012 и 2015 г.