Министерството на правосъдието на САЩ повдигна обвинения срещу седем агенти на руското военно разузнаване за хакерски атаки срещу антидопингови агенции и други организации, информира АП.

В обвинителния акт се отбелязва, че Главното разузнавателно управление (ГРУ) е извършило хакерски атаки срещу хора, които публично са подкрепили забрана за участие на руски атлети на международни спортни състезания и защото са заклеймили спонсорирана от руското правителство допингова програма за спортистите.

УАДА възстанови правата на Руската антидопингова агенция

УАДА възстанови правата на Руската антидопингова агенция

Световната агенция е доволна, че от РУСАДА са изпълнили всички необходими препоръки

От прокуратурата допълниха, че руснаците също са атакували базирана в Пенсилвания енергийна компания и Организацията за забрана на химически оръжия, която разследва използването на химически оръжия в Сирия и срещу бившия руски агент Сергей Скрипал.

Държавното обвинение пояснява, че хакерските атаки често са провеждани от разстояние. Ако се окажат неуспешни, хакерите се доближават до целите. Обучените агенти на ГРУ са пътували с модерно оборудване, за да атакуват жертвите си чрез Wi-Fi мрежи.

ФБР съобщи имената на обвинените: Дмитрий Бадин, Артем Малишев, Алексей Минин, Алексей Моренец, Евгений Серебряков, Олег Сотников и Иван Ермаков, предаде РИА Новости.

Междувременно военният министър на САЩ Джим Матис заяви след разговорите с колегите си от НАТО в Брюксел, че Вашингтон е готов да помогне на съюзниците.

"Готови сме да предоставим киберподкрепа на нашите съюзници", изтъкна той.

Холандия предотврати хакерска атака и изгони четирима руски агенти
Обновена

Холандия предотврати хакерска атака и изгони четирима руски агенти

Шпионирали ОЗХО

По-рано днес Великобритания и Холандия обвиниха Русия в хакерски атаки. ЕС и НАТО заклеймиха действията на Москва.