Холандските служби са експулсирали четирима руснаци през април във връзка със заговор срещу Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО), съобщават Би Би Си, "Ройтерс", АФП и други световни агенции.

Разузнаването на западноевропейската страна е спряло кибератака на Главното разузнавателно управление (ГРУ) на Русия срещу организацията в Хага.

Снимка 381852

Източник: ЕПА

Военният министър на Холандия Анк Билевелд съобщи, че четирима руски разузнавачи са изгонени от страната, след като са заловени да шпионират ОЗХО през април.

Организацията за забрана на химическите оръжия разследва химическата атака срещу бившия руски шпионин Сергей Скрипал във Великобритания. Също така разследва и нападения с химически оръжия в Сирия.

Русия отрича да е използвала химически оръжия.

Холандски представители заявиха, че заговорът е бил разкрит с помощта на Великобритания и САЩ.

Снимка 381854

Източник: Полицията на Холандия

Четиримата заподозрени са имали дипломатически паспорти. Сред тях е имало експерт по IT и агенти, добавиха холандски представители.

На пресконференция в Хага военният министър призова Русия да прекрати кибердействия, които "подкопават" западните демокрации.

По време на презентацията на ръководителя на военното разузнаване на Холандия стана ясно, че четиримата руснаци са пристигнали в Холандия на 10 април и са заловени с оборудване за шпионаж в хотел до централата на ОЗХО.

По това време организацията разследвала използваното химическо оръжие срещу Сергей Скрипал и дъщеря му, както и дали е използвано химическо оръжие в Дума, Сирия.

Четиримата руснаци в Холандия са задържани на 13 април и са експулсирани. Те планирали да пътуват до лаборатория в Швейцария, която е използвана от ОЗХО за анализ на проби химическо оръжие.

Според холандските власти руското военно разузнаване е активно в Холандия, където има много международни организации.

Анк Билевелд също разкри, че друга мишена на руските разузнавачи са били файлове от разследването на катастрофата на MH17 в Източна Украйна.

Лаптоп, който принадлежи на един от четиримата, е свързван с Бразилия, Швейцария и Малайзия, както и с действията в Малайзия във връзка с разследването на сваления самолет в Украйна през 2014 г., добави министърът.

Русия определи обвиненията на Холандия като абсурдни.

"Не е имало атака", каза източник от външното министерство на Русия, допълвайки, че обвиненията са част от кампанията на Запада срещу Москва.

"Ние сме част от структурите на организацията (ОЗХО), защо трябва да я хакваме? Имаме достъп, цялата мрежа е отворена за нас. Това е още една нелепост", добави представителят.

През миналия месец беше съобщено, че двама руски агенти са задържани в Холандия във връзка с опит да проникнат в швейцарска химическа лаборатория, която проверила използвания агент по случая "Скрипал".

Лондон обвини руското ГРУ, че атакува международния ред чрез кибератаки.

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Лондон: Руското ГРУ атакува международния ред чрез кибератаки

Драстично нарушение на международното право…