Германските власти са убедени, че Русия ще се опита да повлияе на изборите за Бундестаг. Но защо му е на Путин да се намесва в изхода на този вот? И как точно ще го направи? Отговори на тези въпроси дава А. Андреев пред Дойче веле.

Американските тайни служби знаят, че руски хакери са се опитали да окажат влияние на президентския вот в САЩ. Сега такива опасения има и в Германия. "Има все повече индикации, че ще се правят опити да се повлияе върху изборите за Бундестаг". Това обяви преди няколко дни президентът на Федералната служба за защита на конституцията (германското вътрешно разузнаване) Ханс-Георг Масен. Но как точно чрез кибератаки може да се повлияе на изборите в Германия догодина?

Дезинформация и хакерски атаки

Всъщност, начините са два. Първият е чрез дезинформационна кампания, която създава несигурност и обърква хората. Защото, както писа един от коментаторите на "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг", Путин и руските служби добре знаят кое е слабото място на западните либерални демокрации. За разлика от авторитарните и диктаторски режими, където общественото мнение няма никакво значение, в една демократична и правова държава общественото мнение и настроенията на хората оказват пряко влияние върху политиката, върху политическите, икономически и персонални решения. Лавината от фалшиви новини, от клевети, лъжи, компромати и главозамайващи измишльотини, която грохоти в интернет, нанася тъкмо такива ужасяващи поражения. Все повече хора губят доверие в демократичните институции и намират псевдоотговори на своите тревоги и въпроси във всевъзможните теории на заговора, сводими горе-долу до едно: елитите непрекъснато ви лъжат, сегашният свят е един гигантски заговор на малцината горе срещу мнозинството долу. Въпросните фалшиви новини, заговорнически теории и революционни настроения се разпространяват като горски пожар в така наречените социални мрежи. Тъкмо това е целта на производителите им, сред които отдавна бяха идентифицирани на първо място "фабриките за тролове" на Кремъл. Задълбочават се и индикациите, че мощната дезинформационна и подривна кампания на Русия срещу Запада все по-често се води и от роботи - така наречените ботове, които произвеждат милиони постове в социалните мрежи.

Вторият вид кибератаки, от които се опасяват германските власти, са хакерски нападения от Русия срещу сървърите на германските държавни институции и срещу партиите. Хакерите навярно ще се опитат да се доберат до поверителни информации, които избирателно и целенасочено да публикуват, за да повлияят върху на вота на германците. Затова експертите съветват потенциално заплашените да излъчат хора за денонощен контакт с контраразузнаването, да инсталират съответен софтуер и да обучат персонала си за ответни действия в случай на хакерски атаки.

Защо му е на Путин да се меси?

Мнозина вероятно се питат: какъв интерес има Путин да се намесва в изхода на изборите за Бундестаг? Моето лично убеждение е, че сегашното ръководство на Русия има дългосрочен план за отслабване на така наречения "западен свят" и за разклащане на либерално-демократичните общества. Част от този план е дестабилизирането на ЕС. Тъкмо така можем да си обясним топлата връзка на Москва с Марин Льо Пен във Франция, пък и с други антиевропейски движения и партии в Европа. Германските наблюдатели смятат, че очакваната масивна дезинформационна кампания в Германия ще подобри позициите тъкмо на антиевропейската партия "Алтернатива за Германия". Председателят на Комисията по вътрешните работи в Бундестага Ансгар Хевелинг го казва в пряк текст: "Русия има интерес да внесе разкол и несигурност в обществото ни." А лидерът на либералите Кристиян Линднер коментира: "Ясно е, че направлявани от Русия интернет-медии разпространяват фалшиви новини, но това е само върхът на айсберга. Целта е Германия да бъде дестабилизирана и да се помогне на партията "Алтернатива за Германия"."

Вътрешното разузнаване отдавна е установило, че от украинската криза насам руската пропаганадно-дезинформационна кампания в Германия става все по-мощна. Разбира се, руските власти категорично отхвърлят тези твърдения.

Съвместно с предаването "Светът е 7" на БНТ