Отношенията на Грузия с Европейския съюз ще пострадат и страната дори може да бъде изправена пред санкции, ако се отклони от демокрацията. За това предупреди посланикът на ЕС в Тбилиси, съобщава "Ройтерс".

Павел Херчински заяви, че ЕС е готов да работи с всяко демократично избрано правителство в Грузия, което ще проведе парламентарни избори на 26 октомври. Той обаче посочи, че Съюзът няма да одобри еврочленството на страната, ако тя стане "еднопартийна държава" без политическа опозиция.

"За момента има възможност за въвеждане на санкции в бъдеще, в случай че нещата наистина се объркат с изборите", отбеляза Херчински.

Миналата година ЕС даде статут на кандидат-член на Грузия, което е първи етап към евентуално членство. Двустранните отношения обаче се влошиха рязко, след като през май управляващата партия "Грузинска мечта" прие закон за "чуждестранните агенти", който според критиците е доказателство, че тя обръща гръб на Запада и клони към Русия.

ЕС може да отмени безвизовия режим за Грузия

ЕС може да отмени безвизовия режим за Грузия

Ако парламентарните избори в страната не са свободни, честни и мирни

Херчински заяви, че представители на ЕС не са провеждали срещи с грузинското правителство от юни и нарече отношението към блока "неприятелско". Той посочи, че спирането на диалога е дошло след вътрешна дискусия с държавите членки на ЕС за това как да се подходи към "антизападните и антиевропейските наративи", поддържани от правителството на Грузия.

Миналия месец посланикът заяви, че ЕС може да обмисли временно спиране на безвизовия си режим с Грузия, ако изборите не бъдат счетени за свободни, честни и мирни.

Страната с около 3 милиона души население беше разтърсена от политическа криза тази година заради приемането на закона за чуждестранните агенти, който изисква организациите, получаващи повече от 20% от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждестранно влияние".

Грузия прие закона, ограничаващ ЛГБТ общността

Грузия прие закона, ограничаващ ЛГБТ общността

Председателят на парламента го подписа

"Грузинска мечта" защитава закона като необходим за защита на суверенитета на страната. Той обаче беше критикуван от противниците като авторитарен и вдъхновен от Русия.

В продължение на два месеца противниците на закона организираха едни от най-големите протести в Грузия след независимостта от Съветския съюз през 1991 г. в неуспешен опит да бъде отхвърлен законът. Приемането му влоши отношенията с Брюксел и Вашингтон.

Процесът на присъединяване на Грузия към ЕС беше ефективно спрян това лято, а миналия месец Съединените щати оттеглиха поканата към грузинския премиер Иракли Кобахидзе да присъства на прием, организиран от президента Джо Байдън по време на Общото събрание на ООН.