Европейският съюз ще започне преговори за членство с Албания и Северна Македония, съгласно проект на единодушно решение на 27-те държави-членки на блока, който е видян от "Ройтерс" и се очаква да бъде финализиран тази седмица, съобщава "Ройтерс".

Надеждите на двете страни от Западните Балкани бяха многократно попарвани през последните години, тъй като Франция и Холандия изразиха скептицизъм по отношение на демокрацията и борбата с корупцията, притеснени от приемане на нови членове във време, когато сплотеността на блока вече бе разрушена от "Брекзит".

Северна Македония подписа договора за членство в НАТО

Северна Македония подписа договора за членство в НАТО

На фона на пандемия

Но Париж и Хага отслабиха възраженията си през последните седмици и тласъкът за приемане набра скорост, въпреки че Европа е ударена сериозно от тежката пандемия с коронавирус този месец.

Гърция все още не бе дала одобрение за решението преди уикенда, което изисква единодушие на всички членове на ЕС, но дипломатически източници заявиха, че Атина е дала своето одобрение, след като последният проект включва по-сериозна защита на националните малцинства в Албания.

Ако никоя държава не възрази, решението се очаква да бъде официално одобрено в средата на седмицата, добавят източниците.

ЕК отново препоръчва приемане на Албания и Северна Македония в ЕС

ЕК отново препоръчва приемане на Албания и Северна Македония в ЕС

Страните постигат постоянен напредък в реформите