Европейският съюз поема ангажимент да помогне на Куба да развие икономиката си дори и в момент, когато САЩ налагат санкции над намиращия се под комунистически режим остров.

Това обяви върховният външнополитически представител на Европейския съюз Федерика Могерини по време на тридневно посещение в Хавана, цитирана от Ройтерс.

ЕС започна да нормализира отношенията си с Куба приблизително по едно и също време като САЩ - преди пет години, слагайки край на едно десетилетие, изпълнено с характерната за Студената война враждебност.

Но политиките на ЕС и САЩ са различни - Доналд Тръмп, например, се опита да предприеме мерки, които да принудят правителството да се реформира - стратегия, за която мнозина смятат, че отдавна не е успешна.

В същото време по време на пресконференция с кубинския външен министър Бруно Родригес Могерини обяви, че "ЕС е най-големият търговски партньор и инвеститор в Куба и двете страни са утроили сътрудничеството си през последните две години".

Помощта от ЕС е добре дошла за намиращата се в тежко положение кубинска икономика - тя е една от последните, бореща се с все по-строгите американски санкции и с все по-намаляващата подкрепа от страна на Венецуела, в която се наблюдава тежка икономическа и политическа криза.

Миналата седмица Вашингтон прие нови разпоредби, ограничаващи паричните преводи, които гражданите й могат да правят, прехвърляйки суми в Куба.

Европа може да помогне на Куба да съживи икономиката си, заяви Могерини по време на среща с кубинския президент Мигел Диас-Канел в понеделник. Официален представител обяви, че двете страни провели двустранни разговори помежду си на теми като устойчиво развитие и права на човека, като това станало в рамките на договор за сътрудничество, сключен през 2017 г.

"Продължихме и диалога за ситуацията в региона и сътрудничеството, по-специално връзките с Венецуела", добави още Могерини.

Куба е силен съюзник на левия президент Николас Мадуро, докато повечето западни държави биха искали да подкрепят опозиционния лидер Хуан Гуайдо, тъй като принципно смятат Мадуро за фалшификатор на изборните резултати.

Раул Кастро се озъби на САЩ

Раул Кастро се озъби на САЩ

Лидерът на Куба заклейми възобновените опити на САЩ да унищожат Кубинската революция

Няколко опозиционни групи в Куба призоваха ЕС да прекрати споразумението си за сътрудничество със страната, предвид така наречените "увеличаващи се" репресии на еднопартийния режим.

Те се изразяват в арести на над 100 души и то само миналия уикенд.

Кубинските власти се опитват да се разграничат от дисидентите, които имат ограничена подкрепа на острова и са смятани за малцинство провокатори, финансирани от Съединените щати, за да "развалят" правителството.

От своя страна представителите на ЕС казват, че според тях тъкмо чрез диалог, а не чрез принуда ще могат да се опитат да повлияят на състоянието на правата на човека в Куба.