Военната помощ на ЕС за Украйна се е отразила на отбранителните запаси на страните от ЕС и ситуацията трябва да бъде коригирана, заяви пред журналисти високопоставен европейски служител, цитиран от АП.

"Доставихме много военно оборудване на Украйна, което означава, че собствените ни резерви вече са малки. Във връзка с това разбираме, че трябва да укрепим нашите критични отбранителни способности", заяви източникът пред медиите в петък, като ги запозна с дневния ред на предстоящото заседание на Съвета на ЕС по външни работи в Брюксел на 15 ноември във формат министри на отбраната, при условие на анонимност.

С оглед на това, продължава източникът, държавите членки, въз основа на "Стратегическия компас на ЕС за укрепване на сигурността и отбраната до 2030 г.", възнамеряват да провеждат "годишни министерски срещи по темата за укрепване на европейските отбранителни способности".

"Първата среща ще се състои във вторник, 15 ноември, и ще бъде неразделна част от заседанието на Съвета на ЕС по външни работи на равнище министри на отбраната", заяви служителят на ЕС.

Той заяви, че страните от ЕС увеличават разходите си за отбрана и че е важно "държавите-членки на ЕС да работят съгласувано по отношение на отбранителните способности".