Председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен призова за глобално споразумение за опазване на биологичното разнообразие със същия мащаб и амбиция като Парижкото споразумение за климата, съобщава "Франс прес".

Обръщайки се към Световния икономически форум в Давос по видеовръзка, Фон дер Лайен изтъкна, че ЕС ще лобира за подобно споразумение на срещата на високо равнище на ООН за биологичното разнообразие COP-15 в китайския град Кунмин, която се очаква да се проведе по-късно тази година.

Биоразнообразието в Европа е застрашено, необходими са действия

Биоразнообразието в Европа е застрашено, необходими са действия

Стотици местообитания и видове растения, птици и животни са застрашени

"Това ще трябва да бъде като COP21 за климата, защото се нуждаем от споразумение за биологичното разнообразие по подобие на парижкото", отбеляза тя.

Срещата в Кунмин беше отложена миналата година заради епидемията от коронавируса, а световните правителства са фокусирани върху борбата със заразата и рестартирането на икономиките си.

Ала Фон дер Лайен, която сама е била лекар, преди да стане германски политик, настоя, че защитата на разнообразни видове и местообитания може да бъде от ключово значение за защитата на човешкото здраве.

"Ако не предприемем спешни действия, за да защитим природата си, следващата пандемия ще бъде зад ъгъла", изтъкна тя, позовавайки се на история, според която обезлесяването в Африка е разселило прилепите и е допринесло за епидемията от ебола.

Брюксел с амбициозни планове за по-екологично земеделие и по-голямо биоразнообразие

Брюксел с амбициозни планове за по-екологично земеделие и по-голямо биоразнообразие

Целта е така наречената стратегия "От фермата до трапезата" ("Farm to fork") да намали

"За тези, които предпочитат бизнес пример, ето: повече от половината от световния БВП зависи от добре функциониращото биологично разнообразие и екосистемните услуги - от храна до туризъм", подчерта още тя.

Световният икономически форум е ежегодна среща на политически и бизнес лидери, традиционно провеждан в швейцарския курорт Давос, но тази година се провежда онлайн.

Фон дер Лайен приветства решението на новия президент на САЩ Джо Байдън да върне страната в Парижкото споразумение за климата от 2015 г., от което неговият предшественик Доналд Тръмп беше извадил САЩ.

А тя каза, че планът за икономическо възстановяване на Европейската комисия - нейната т. нар. "Зелена сделка" - ще стимулира растежа, като същевременно ще намали емисиите на парникови газове и ще защити биологичното разнообразие.

Европейците - далеч от биоразнообразието

Европейците - далеч от биоразнообразието

Мнозинството усещат, че загубата на биоразнообразие е сериозен проблем